Hastabaşı Monitör Nedir

Blog

Hastabaşı Monitör Nedir

Bu gönderiyi paylaş

Tarafından gönderildi: admin Yorumlar: 0 5

Hastabaşı Monitör Nedir

Monitör, görüntü izlemek için kullanılan elektronik cihazların genel adıdır. Monitörizasyon, hastanın yaşamsal güvenliğini artırmak ve fizyolojik parametreler hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla önemli değişkenleri elektronik cihazlar aracılığı ile periyodik bir şekilde sürekli olarak ölçme ve izleme işlemidir.

Monitörizasyon ile hastanın durumunu gösteren çok sayıda veri, tek bir ekrandan izlenebilir.

İleri yaşam desteği uygulamalarında, yoğun bakımda hayati tehlikesi olan hastalarda, doğum sırasında fetal kalp atımlarının devamlı izlenmesinde ve cerrahi operasyonda anestezi güvenliğini arttırmak için monitörizasyon uygulanır. İstenmeyen durumların hemen belirlenmesi, yapılan acil bakım ve tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi monitörizasyon ile mümkündür. Monitörizasyonun amacı;

  • Hastadaki klinik değişiklikleri ve sorunları erken belirlemek,                      hastabasi-monitor
  • Hastada kullanılan ilaçların etkilerini izlemek,
  • Hastanın tedaviye verdiği cevabı değerlendirmek,
  • Hastanın fizyolojik parametrelerini izlemektir.

Monitörizasyonda kullanılan monitörlere hastabaşı monitörü denir.

Hastaya aitparametreler, monitör ekranda dalga formunda veya sayısal olarak görüntülenir. Monitörde batarya, sesli ve görüntülü alarm sistemi bulunur.

Hastabaşı monitörleri genel olarak yoğun bakım ünitelerinde kullanılır. Yoğun bakım ünitelerinde birden çok hastanın vücut fonksiyonları kontrol altında tutulmaktadır.

Doktor veya hemşire tarafından tüm hastaların vücut fonksiyonları merkezi bir monitörden izlenebilmektedir. Merkezi monitörlerde (Central Monitör) ölçülen vücut fonksiyonlarından biri normalin dışına çıktığında alarm verme yani izleyiciyi uyarma özelliği ile hastaya anında müdahale edebilme imkânı sağlar.

Hastabaşı Monitör Nedir